اگرچه هر نوع تلاش و کوششی برای تحقق وحدت در میان مسلمانان و نیل به امت واحده اسلامی امری شرعی و عقلی و مهم ترین وظیفه مسلمانان است اما این مساله در شرایط کنونی و با توجه به شرایط خاص جاری و ترفندهای دشمنان برای جهان اسلام، اهمیت و حساسیتی دوچندان دارد.
اسلام همگان را دعوت می کند تا با الهام از روح قرآن که حتی در بحث و جدل با کفار حقیقی هم به منطق و برخورد عملی دعوت می کند، مساله را به جای کفر و ایمان به درست و نادرست تبدیل کنند.
حرکت تقریب مذاهب باید بر اساس پایه های اصلی شریعت اسلام پی ریزی گردد و چه بسا پذیرش این پایه ها به طور منطقی و خود به خود، گام برداشتن به سمت اجرای حرکت را به دنبال بیاورد.
دامن زدن به اختلافات نه تنها مشکلی از مشکلات جامعه اسلامی را حل نمی کند بلکه در بسیاری از مواقع موجب ایجاد تنش در میان پیروان مذاهب اسلامی و واپس گرایی جوامع مسلمان می گردد.
گفت وگو منطق درست انسانی برای انتقال اندیشه ها به دیگران است و قرآن کریم نیز دیدگاه بسیار بی نظیری را در مورد گفت وگوی ایده آل شامل مقدمات گفت وگو، شرایط و اهداف آن مطرح کرده است که از جمله آن می توان به شنیدن نظرات دیگران و پیروی از بهترین آنها و نیز مساله عدم توهین و اهانت به طرف دیگر اشاره کرد.
غنای فرهنگ اسلامی، به توسعه و گسترش فرهنگ اسلامی در میان کشورهای جهان اسلام کمک می کند. از این رو گردشگری اسلامی و زیارتی به عنوان آیین های دینی می تواند نقش مهمی در ایجاد وحدت و همگرایی در میان جوامع اسلامی ایفا کند.
اهمیت پرداختن به گردشگری دینی زمانی دوچندان می شود که کشورهای غربی در تلاش هستند با نفوذ در میان جوامع مسلمان و تبلیغ اشتباه درباره دین اسلام، میان مسلمانان شکاف به وجود آورند.
محقق کردن حقوق مسلمانان در هر کجای دنیا که زندگی کنند، تنها زیر سایه وحدت و هماهنگی همه جانبه میان مسلمانان است و راز تفوق و پیروزی های چشمگیر آن ها در اوایل پیدایش اسلام نیز همین امر مهم بوده است.
امام جمعه اشنویه گفت: از برکات انقلاب شکوهمند اسلامی این است که تقریب مذاهب اسلامی نه تنها در ایران بلکه در کل دنیا به وجود آمد که نشات گرفته از انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) است.
درک سطحی پیروان بنیادگرایی در اسلام از مبانی این دین متعالی سبب شده است که الهیات اسلامی با زندگی امروزی ناهمخوان شود و بنیادگرایان، اسلام را دینی با خشونت ذاتی و تعصب کورکورانه و مداراناپذیر معرفی نمایند.
تطبیق دادن و سازگار کردن خود با تغییرات از طریق اجرای راهبردی که از پیش تعیین کرده اند، از دیگر راهکارهایی است که ملت های مسلمان می توانند در بی اثر کردن ترفندهای کشورهای غیر مسلمان به کار ببرند.
اسلام هراسی که راهبرد کشورهای دشمن برای برجسته کردن خطرات اسلام گرایان افراطی به شمار می آید، زمینه مناسبی برای سیاست های مخرب و ضد اسلامی دشمنان به وجود آورده است.
اگر چالش های حاکم بر جهان اسلام به درستی مدیریت و کنترل شود و کاهش یابد می تواند به احیای بزرگی و عظمت و شکوه گذشته تمدن اسلامی در مناسبات قدرت جهانی بیانجامد.